Skyros island info
Σκύρος - πληροφορίες - ιστορία - αξιοθέατα PDF Εκτύπωση E-mail

Γενικά

H Σκύρος μπορεί να θεωρηθεί από τα λιγότερο επηρεασμένα νησιά από την τουριστική ανάπτυξη.
Θεωρείται από τα μεγαλύτερα νησιά του αιγαίου και είναι το μεγαλύτερο από της Σποράδες.
Έχει έκταση 215 τ.χλμ., και περιβάλλεται από μεγάλο αριθμό νησίδων και βραχονησίδων.
Όπως υποστηρίζεται από πολλούς ιστορικούς το νησί πήρε την ονομασία του από το άγριο πετρώδες έδαφος του. Σκίρον ή σκύρων σημαίνει συντρίμμια πέτρας (κατάλληλο για σκυρόδεμα) ή χαλίκι.
Γεωλογικά η Σκύρος είναι σύνθεση δύο ανεξάρτητων νησιών. Αυτό υποστηρίζεται από το ότι είναι έντονες οι αντιθέσεις ανάμεσα στο πευκόφυτο βόρειο τμήμα του νησιού και το βραχώδες νότιο τμήμα του.
Στο μέσο μάλιστα του νησιού σχηματίζεται μια λουρίδα  πλάτους 3 περίπου χιλιομέτρων. Διοικητικά το νησί ανήκει στην Εύβοια και κατοικείται από 3000 κατοίκους περίπου. Ιστορικό

Η Σκύρος συνδέεται άμεσα με τον Τρωικό πόλεμο. Είναι ο τόπος από τον οποίο εξαρτάται η ελληνική  εκστρατεία. Εδώ αναζητήθηκε ο Αχιλλέας ,που τον είχε κρύψει η μητέρα του για να γλυτώσει τον πόλεμο, από τον Οδυσσέα για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκστρατεία αλλά και εδώ τελείωσε ο πόλεμος με τη μεταφορά του Νεοπτόλεμου.
Κατά την αρχαιότητα αποτελεί εμπορικό σταθμό και σταθμό ανεφοδιασμού για τους ναυτικούς.
Περνά στην βενετσιάνικη κυριαρχία και από πολλούς άλλους κατακτητές μέχρι την απελευθέρωση από τους Τούρκους. 

Αξιοθέατα

Η πρωτεύουσα του νησιού που λέγεται  Χώρα από  τους ντόπιους είναι  χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στην πλαγιά του βουνού.
Το λευκό κυριαρχεί στους τοίχους, τους δρόμους και τα σκαλοπάτια και τα σπίτια δημιουργούν  ένα μωσαϊκό, που μαζί με τους ανεμόμυλους αποτελούν  σήμα κατατεθέν της Σκύρου.
Την βόλτα σας σε όλα αυτά τα όμορφα μέρη θα κάνει οπωσδήποτε πιο ενδιαφέρουσα μια συνάντηση με τα γνωστά μικρόσωμα και σπάνια σκυριανά αλογάκια.
Στην κορυφή του λόφου της Σκύρου, βρίσκεται το βυζαντινό φρούριο. Την είσοδο του κάστρου, στολίζει ένα μαρμάρινο λιοντάρι-δράκος, μάλλον μεσαιωνικό. Στην κορυφή σώζονται τμήματα των βυζαντινών οχυρώσεων καθώς και μια δεξαμενή. Η σκούρα λιθοδομή έρχεται σε αντίθεση με τα κατάλευκα εκκλησάκια που είναι χτισμένα δίπλα. Η θέα από το κάστρο, θα σας συναρπάσει
Οι δυνατότητες που προσφέρει η Σκύρος στον επισκέπτη για βουτιές και ηλιοθεραπεία είναι πολλές: ο Μώλος και τα Μαγαζιά, η Κυρά Παναγιά, η Καλαμίτσα με χαλίκι, η αμμουδιά του Πευκού και η αμμουδιά του οικισμού Ασπούς.
Αξίζει να ταξιδέψει κανείς 14 χλμ δυτικά της πόλης για να φτάσει στην Ατσίτσα, θαυμάσια πευκόφυτη περιοχή, με εντυπωσιακά βράχια και μικρές αγκαλιές για κολύμπι.
Το νησί φημίζεται για τις τοπικές νοστιμιές του, που είναι πολλές και αξίζει να τις δοκιμάσετε. Στη Σκύρο φτιάχνουν νοστιμότατη τυρόπιτα και «τεροπτάδια» με τραχανά και ρύζι. Άλλη παραδοσιακή συνταγή είναι οι «τερόπτες», με κολοκύθα και μυζήθρα, ψημένες στο «τσεράμι», κεραμική πλάκα, αλειμμένη με κρεμμύδι βουτηγμένο στο λάδι. Δοκιμάστε ακόμα τα σκυριανά ντολμαδάκια –«γιαπράκια»- και από γλυκά προτιμήστε τηγανίτες με παραδοσιακό μέλι. 
Μουσεία

Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς ιδρύθηκε το 1964 από το Μάνο Φαλτάιτς και στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό της ομώνυμης οικογένειας. Διαθέτει αντικείμενα παραδοσιακής και σύγχρονης σκυριανής λαϊκής τέχνης, εργαλεία, σκυριανό σπίτι με τον εξοπλισμό του, ειδική βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και πινακοθήκη με σκυριανά θέματα. Πρόκειται για ένα ζωντανό μουσείο με δωρεάν ξενάγηση στους χώρους του και συζητήσεις για θέματα λαογραφίας και παράδοσης. Πληροφορίες 02220 91327.

 
Hosting - edited by Dimitris Kontos www.dimitriskontos.gr
Réalisation - Webdesign par Julien LIBERT www.jlncreation.com
Copyright © 2019 hotel and cafe Ferogia in Skiros island - Greece. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό, που διατίθεται βάσει της Άδειας GNU/GPL..